meble ogrodowe od Ogrodolandii

lawenda, opis lawendy, czym jest lawenda, właściwości lawendy

Lawenda

Posted on 11. Lis, 2014 by in O lawendzie

Po ostatnim wywiadzie jakiego udzieliłem w Polskim Radiu na temat opłacalności uprawy lawendy, zdałem sobie sprawę, że od dłuższego czasu nie aktualizowałem informacji na tym blogu. Dziś jest dzień wolny, święto narodowe więc jest chwila by nadrobić zaległości.

Dawno nie było wpisu o samej lawendzie ogólnie i jej niesamowitych właściwościach.

Historia lawendy

Lawenda przybyła do nas wraz z Legionami Rzymskimi, które zdobywając kolejne rejony świata zakładały małe plantacje. W tamtych czasach lawenda używana była do relaksu, odkażania ran oraz jako przyprawa.

W wielu krajach jest ( Anglia , Francja) jest niezwykle ważną rośliną zarówno w celach dekoracyjnych jak i leczeniu wielu schorzeń.

Lawenda

Czym właściwie jest lawenda?

Jest to półkrzew o najczęściej jasnoszarych liściach. Kwiatostany mają kłosowaty kształt w większości przypadków w odcieniach fioletu. Spotykane są również odmiany o czerwonych czy białych kwiatach oraz wielobarwne. W polskich warunkach 0 większość gatunków przemarza, jednakże nie wszystkie. Z powodzeniem uprawiane są odmiany lawendy z gatunku L.angustifolia. Niektóre odmiany jak np. Hidcote Blue czy Munstead są w stanie wytrzymać nawet 30 stopniowe mrozy.

Rozróżniamy kilka gatunków lawendy:

L. dentata

L. angustifolia

L. stoechas

L. Latifolia

L. x intermedia

Ostatnia pozycja to lawandyny, które wyróżniają się najczęściej znacznie większym wzrostem, wydajnością oraz odpornością na choroby grzybowe.

Olejki eteryczne w lawendzie

Lawenda posiada niesłychanie silny zapach, który w słoneczne dni potrafi się rozciągać na duże odległości przyciągając niezliczoną ilość owadów zapylających, a przede wszystkim motyli.

Głównymi olejkami są:

inalol, geraniol, pinen, cyneol, furfurol i burneol

Używane są głównie w przemyśle kosmetycznym, farmakologicznym oraz związanym ze SPA. Od wieków znane są relaksacyjne i bakteriobójcze właściwości lawendy. Bardzo często stosowany jest w stanach wysokiego stresu, jako wsparcie w leczeniu bezsenności. Osobiście dodaję ją do naparu wraz z majerankiem i tymiankiem, który następnie stosowany jest u dzieci i dorosłych w stanach kataru.

Lawenda w kuchni

Lawenda jest częścią mieszanki ziół zwanej Zioła prowansalskie. Od setek lat jest przyprawą używaną do jagnięciny czy pieczonych dzikich ptaków.

Znane są zastosowania jako cukier lawendowy, masło lawendowe, itp.

 

Stanowisko dla lawendy

Najlepszym jest przepuszczalna, wapienna ziemia o kwasowości neutralnej lub zasadowej. Lawenda nie jest wymagająca jeśli chodzi o składniki odżywcze. W swoich naturalnych miejscach występowania często rośnie na terenach skalistych, i zboczach. Dorosłe lawendy doskonale znoszą wysokie temperatury i długie braki opadów deszczu.

Jednakże młode sadzonki czy siewki  muszą być dość często podlewane, by dobrze rozwinęły system korzeniowy.

 

Niezwykle ważne jest jej przycinanie. Powinno się je przycinać minimum na wiosnę, jednak zaleca się by robić również cięcie jesienne. Dzięki temu z każdego uciętego pędu wyrosną co najmniej 2 nowe. Zatem w krótkim czasie roślina ładnie się zagęści i będzie cieszyła jeszcze większą ilością kwiatów.

 

Mam nadzieję, że tym krótkim wpisem pomogę Wam w decyzji o posadzeniu choćby jednego egzemplarza tej wspaniałej rośliny. Jej uprawa jest naprawdę łatwa, a korzyści bardzo wiele. Nie wspominając o możliwościach zarobkowych.

Tags: , , , , ,

No comments.

Zostaw komentarz